به گزارش خبرنگار مهر، بهرام توتونچی ظهر دوشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت برگزاری هشتمین اجلاس بینالمللی رشد و توسعه شهری و حفاظت از بافت تاریخی در حوزه اوراسیا، افزود: از ویژگیهای بافت تاریخی همدان وجود سه عنصر مهم همچون محوطه هگمتانه، بافت تاریخی شهر همدان که شامل محلات و فضای مسکونی و بافت بازار است.
وی بابیان اینکه استمرار زندگی از ویژگیهای مهم شهر همدان از ۳۵۰۰ سال پیش تاکنون بوده است، اظهار داشت: استمرار زندگی در بافت تاریخی یکی از موارد کلیدی بوده که در همدان مطرح است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان همدان در ادامه با اشاره به اینکه برخی از شهرها به دلیل تحولات فرهنگی و اجتماعی و همچنین بروز جنگ نابود میشدند و دوباره شکل میگرفتند، عنوان کرد: در همدان از همان ابتدا زندگی جاری بوده است بهطوریکه از این شهر بهعنوان یک شهر فعال و پویا نامبرده میشود.
بهرام توتونچی با تأکید بر اینکه بافت تاریخی شهر همدان بر اساس عکسهای هوایی ثبتشده در سال ۱۳۳۵ وسعتی بیش از ۲۰۰ هکتار دارد، بیان داشت: رینگ نخست بافت تاریخی همدان دارای آثار تاریخ متعددی است که برخی از آنها مرمت، بازسازی و به ثبت جهانی رسیدهاند.
وی با تأکید بر اینکه بافت تاریخی همدان برای جذب گردشگر از ظرفیت بالایی برخورداراست، گفت: تمام دستگاهها و مدیریت شهری باید دستبهدست هم دهند تا بافت تاریخی شهر همدان حفظ شود.
مرمت جامع برای بدنه میدان امام خمینی (ره) یکی از اهداف میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان همدان است بهرام توتونچی در ادامه افزود: مرمت جامع برای بدنه میدان امام خمینی(ره) یکی از اهداف اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان همدان است.
وی همچنین به ثبت جهانی آرامگاههای معاصر شهر همدان اشاره کرد و افزود: برای این منظور پروندههایی تشکیل و برای تهران ارسال شده است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان همدان در ادامه به احیای سه مرکز محله کلپا، حاجی و کبابیان اشاره کرد و اظهار داشت: احیای این سه مرکز محله بهصورت پایلوت آغازشده است.
توتونچی بابیان اینکه در بافتهای دوره اسلامی، بافت مرکز محلات همدان یکی از قویترین و پویاترین مرکز محلات را داشته است، عنوان کرد: به دلیل ایجاد فضایی دلچسب برای ساکنان مرکز محلات آنها با عنوان چمن معروف هستند.
وی با تأکید بر اینکه همه مرکز محلات همدان داری مسجد، فضای سبز و غیره بودهاند که مردم بتوانند از عناصر آن نیازهای روزانه خود را برطرف کنند، یادآور شد: قصد داریم در شهرسازیها نوین از پتانسیلهای مرکز محلات استفاده کنیم.
کارشناس میراث فرهنگی و مدرس دانشگاه بوعلی سینا همدان در ادامه در این نشست بابیان اینکه هشتمین اجلاس بینالمللی رشد و توسعه شهری و حفاظت از بافت تاریخی در حوزه اوراسیا با هماهنگی دانشگاه بوعلی برگزار میشود، گفت: پس از انجام مراحل اولیه سعی کردیم که برنامههای را بهصورت محوربندی انجام دهیم تا مسیر مشخص باشد.
مقرر بود حدود ۳۰ دانشجو از داخل و خارج کشور برای اجلاس وارد همدان شوند امیر ماهان با اشاره به اینکه مقرر بود حدود ۳۰ دانشجو از داخل و خارج کشور برای اجلاس وارد همدان شوند، افزود: از این تعداد ۱۷ دانشجو خارجی از کشورهایی همچون چین، روسیه، ژاپن و بلژیک و ۱۳ دانشجو هم از داخل کشور بودند.
وی با تأکید بر اینکه فضا برای بازدید کارشناسان و متخصصان از بافت تاریخی، مرکز محلات و فضای سنتی و فرهنگی همدان فراهم شد، اظهار داشت: این بازدیدها صبحها انجام میشد و در بعدازظهرها نیز نشستهای تخصصی برگزار و معضلات شهری از دیدگاه اجرایی و علمی موردبررسی قرار میگرفت.
کارشناس میراث فرهنگی و مدرس دانشگاه بوعلی سینا همدان بابیان اینکه در این بازدیدها کارشناسان و متخصصان با الگوهای مختلف بافت تاریخی بازار همدان، مرکز محلات، رود درهها و بافت فرسوده این شهر آشنا شدند، عنوان کرد: مجموعه دستکند زیرزمینی «ارزانفود» نیز مورد بازید قرار گرفت و با جلبتوجه شرکتکنندگان روبهرو شد.
امیر ماهان در پایان هدف از برگزاری هشتمین اجلاس بینالمللی رشد و توسعه شهری و حفاظت از بافت تاریخی در حوزه اوراسیا را رسیدن به یک نتیجه کلی بهمنظور سیاستگذاریها و اجرای طرحهایی در راستای حفظ بافت تاریخی و رشد و توسعه شهری عنوان کرد.
نظر شما